«Πρέπει να γραφτώ στη GS1 για να πάρω barcodes;»

Εάν χρειάζεται να βγάλετε barcodes για τα προϊόντα σας δεν χρειάζεται να κάνετε εγγραφή στη GS1, μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε τα barcodes σας από μια εταιρεία επαναπώλησης barcodes (όπως η Barcodes Limited).Η Barcodes Limited κατέχει νόμιμα ένα μεγάλο κομμάτι αριθμών barcode της GS1 και μπορεί να τους πουλά στους πελάτες της για μια εφάπαξ τιμή (χωρίς να χρεώνει την ετήσια «συνδρομή» της GS1).H GS1 δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την ύπαρξη εταιριών επαναπώλησης barcode (γιατί οι επαναπωλητές ανταγωνίζονται τη μονοπολιακή στρατηγική της GS1 όσον αφορά τα barcodes). Ωστόσο, η GS1 γενικά αποδέχεται ότι η επαναπώληση barcode (και η μεταπώληση του ίδιου barcode πολλές φορές) είναι απολύτως νόμιμη.Εάν επιθυμείτε να παραγγείλετε ένα barcode από την Barcodes Limited, παρακαλούμε πατήστε σε κάποιον από τους παρακάτω συνδέσμους (ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε): Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ινδία, Σιγκαπούρη, Χόνγκ Κονγκ, Νότια Αφρική, Η.Π.Α./Κόσμος, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Βραζιλία, Γερμανία. Ή μπορείτε να κάνετε άμεση αγορά από την ιστοσελίδα του Διεθνούς Δικτύου Barcodes εδώ.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΕΠΑΝΑΠΩΛΗΣΗ BARCODES;

Λόγω μιας νομικής υπόθεσης στις Η.Π.Α. το 2002 υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός barcodes που δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο της GS1 και δεν υπόκειται σε χρεώσεις συνδρομής της GS1. Αυτό που συνέβη είναι το εξής:

Όταν η UCC (τώρα γνωστή ως GS1-US) ξεκίνησε να χρεώνει τέλη συνδρομών στις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τους αριθμούς Barcode της, ορισμένοι κατασκευαστές αρνήθηκαν να πληρώσουν και πήγαν τη UCC στα δικαστήρια. Οι κατασκευαστές αυτοί ανέφεραν ότι δεν είχαν συμφωνήσει ποτέ να πληρώνουν για κάποια συνδρομή τη UCC. Η υπόθεση διευθετήθηκε εξωδικαστικά με τη UCC να συμφωνεί τελικά να πληρώσει σε αυτούς τους κατασκευαστές σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια ως συμβιβασμό. Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού αυτού, όλοι όσοι είχαν πληρώσει τέλη συνδρομής στη UCC πριν τις 28 Αυγούστου 2002, είχαν το δικαίωμα δωρεάν συνδρομής από τη UCC για πάντα.

Κάποιοι από αυτούς τους κατασκευαστές διέθεταν μεγάλο αριθμό barcodes που δεν χρειάζονταν (και δεν είχαν χρησιμοποιήσει). Αποφάσισαν λοιπόν να πουλήσουν αυτούς τους αριθμούς barcode σε εταιρίες μεταπώλησης. Η Barcodes Limited κατέχει αυτή τη στιγμή έναν μεγάλο αριθμό barcodes και μπορεί να τους διαθέτει νόμιμα στους πελάτες της.

Σημείωση: Υπάρχουν ορισμένες εταιρίες οι οποίες πωλούν barcodes παράνομα (πωλούν αριθμούς που δεν καλύπτονται από το διακανονισμό του 2002 και οι οποίοι συνεπώς ανήκουν στην GS1 και για τους οποίους θα πρέπει να καταβάλλονται τέλη συνδρομής). Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο barcode από έναν μεταπωλητή (αντί της GS1) βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τη νομιμότητα της εταιρίας μεταπώλησης. Ο George J Laurer (εφευρέτης των UPC barcode) διαθέτει μια λίστα «πιστοποιημένων επαναπωλητών barcode» στην ιστοσελίδα του και η Barcodes Limited είναι μία από αυτούς.

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΕΣ BARCODE

Είναι απόλυτα νόμιμο να αγοράζετε τα barcode σας από κάποια νόμιμη εταιρία μεταπώλησης, ωστόσο υπάρχει ΠΟΛΛΗ παραπληροφόρηση! Παρακάτω ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα τα οποία ενδέχεται να σας πουν εάν πραγματοποιήσετε αγορά από κάποια νόμιμη εταιρία μεταπώλησης:

«Ο αριθμός barcode σας δεν είναι εξουσιοδοτημένος» ή «Το barcode σας θα λειτουργήσει και δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα παράνομο στη διαδικασία, ωστόσο δεν είναι εξουσιοδοτημένο όσον αφορά τη σωστή χρήση του συστήματος GS1».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Πιθανότατα αυτές οι αναφορές σημαίνουν ότι μόνο τα barcodes που αγοράστηκαν άμεσα από τη GS1 είναι «εξουσιοδοτημένα» από τη GS1 (που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα). Ο George J Laurer (ο εφευρέτης του UPC barcode αναφέρει στην ιστοσελίδα του: «Παράγοντες της GS1 US έχουν κάνει κατά καιρούς πολλές δυσφημιστικές δηλώσεις που αφορούν μεταπωλητές αναφέροντας ότι πρόκειται για απάτη και ότι παραβιάζουν τη νομοθεσία, ότι είναι παράνομες, ότι ΚΑΝΕΝΑΣ λιανοπωλητής δεν δέχεται τους αριθμούς των μεταπωλητών κλπ. Όλες αυτές οι αναφορές είναι ψευδείς και οφείλει κάποιος να τις αγνοεί… Η GS1 US ισχυρίζεται επίσης ότι είναι η μόνη «εξουσιοδοτημένη» να εκδίδει αριθμούς. Εάν αυτό ήταν αλήθεια, θα ήθελα να γνωρίζω ποιος της έδωσε αυτή την εξουσιοδότηση.»

«Επειδή το barcode σας δεν υπόκειται πλέον στους κανόνες και τον έλεγχο του συστήματος GS1 δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση για τη μοναδικότητά του και υπάρχει κίνδυνος ότι κάποιο άλλο προϊόν να υπάρχει στην αγορά με την ίδια ταυτοποίηση.»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Αυτό δεν είναι αληθές. Οι νόμιμοι μεταπωλητές barcode (όπως η Barcodes Limited) πουλάνε αριθμούς barcode που προέρχονται από το σύστημα της GS1. Συνεπώς μπορούν να εγγυηθούν ότι οι αριθμοί που πουλάνε είναι μοναδικοί παγκοσμίως. Δεν υπάρχει κίνδυνος να κάνει την εμφάνισή του κάποιο άλλο προϊόν που να χρησιμοποιεί νόμιμα τον ίδιο αριθμό barcode.

«Ο αριθμός του barcode σας δεν είναι νόμιμος για χρήση στη λιανική».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Δεν είναι αλήθεια. Νόμιμο σημαίνει ότι είναι «σύμφωνο με τους νόμους και τους κανόνες». Οι πιστοποιημένες εταιρίες μεταπώλησης barcode (όπως η Barcodes Limited) πωλούν τους αριθμούς barcode τους απόλυτα νόμιμα. Συνεπώς ο οποιοσδήποτε αριθμός barcode αγοραστεί από την εταιρία είναι νόμιμος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον τομέα της λιανικής πώλησης.

«Η μεταπώληση barcode μπορεί να συγκριθεί με την πειρατική αντιγραφή DVD, πλην του ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι κατά της πειρατείας των DVD».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Πρόκειται για αβάσιμη και γελοία δήλωση. Η πειρατεία των DVD και η μεταπώληση barcode δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη. Η πειρατεία DVD είναι παράνομη. Η μεταπώληση barcode είναι νόμιμη (εάν τα barcodes που πωλούνται καλύπτονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2002).

«Η μεταπώληση barcode αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας άδειας της GS1.»

Σε ορισμένους ανθρώπους έχει ειπωθεί το ακόλουθο: «Η επαναπώληση barcode αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας άδειας της GS1. Σύμφωνα με αυτή, την οποία αποδέχονται με την εγγραφή τους στη GS1 τα μέλη της, μια εταιρία δεν μπορεί να πουλήσει τους αριθμούς της, να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν σε προϊόντα άλλης εταιρίας ή να χρησιμοποιήσει αριθμούς κάποιας άλλης εταιρίας στα δικά της προϊόντα. Ορισμένες από τις εταιρίες που αγόρασαν μεγάλα μπλοκ αριθμών πούλησαν μέρος αυτών και στη συνέχεια πολλές επιχειρήσεις κατέληξαν με κάποιους από αυτούς, τους οποίους πουλάνε αυτή τη στιγμή σε πελάτες όπως εσείς. Η GS1 US δεν μπορεί να κάνει κάτι ενάντια στον αρχικό κάτοχο των αριθμών από τη στιγμή που η επιχείρηση έχει πάψει να λειτουργεί.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ: Πρόκειται για παραπλανητικές πληροφορίες. Η μεταπώληση barcode δεν αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας άδειας της GS1 εάν αφορά αριθμούς που καλύπτονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2002 (οι κατασκευαστές τους οποίους αφορά ο συμβιβασμός πότε δεν συμφώνησαν να μην πωλούν τους αριθμούς barcode τους). Ο λόγος για τον οποίο η GS1 US δεν είναι σε θέση να κάνει οτιδήποτε είναι όχι γιατί οι εταιρίες δεν υπάρχουν πλέον” αλλά γιατί οι αρχικοί κάτοχοι των αριθμών barcode ενεργούσαν νόμιμα όταν πούλησαν ορισμένους από τους αριθμούς τους (είχαν το νομικό δικαίωμα να πουλήσουν τους αριθμούς τους).

 

Παρακαλούμε δείτε τα πλεονεκτήματα της μεταπώλησης barcode εδώ

 

Περισσότερες συχνές ερωτήσεις απαντώνται επίσης εδώ